Cześć!
Święta coraz bliżej, więc dziś przychodzę do was z przepisem na pyszne pierniczki świąteczne! Podam wam tutaj instrukcję krok po kroku oraz potrzebne składniki i ich proporcje. Smacznego!
Sposób na przygotowanie:
- Masła, miód i cukier roztapiamy w rondlu.
- Masę studzimy i wlewamy do miski.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodajemy razem z jajkiem do masy miodowej.
- Zagniatamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem na 1 godziny.
- Ciasto rozwałkowujemy na placek grubość 0,5 cm i foremkami w różnych kształtach wycinamy pierniczki.
- Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym do 180 C stopni.
Składniki: |
2 Szklanki mąki pszennej tortowej | ||
1 | Szczypta |
sól
|
1 | Łyżeczka | proszek do pieczenia |
1 | Szklanka |
cukier
|
2 | Sztuki |
jaja kurze całe
|
4 | Łyżki |
miód
|
1 | Łyżka |
przyprawa do piernika
|
3 | Łyżki |
masło
|
Dodaj komentarz